Omzien naar elkaarIn Omzien naar elkaar staan verhalen die laten zien dat Bunschoten-Spakenburg een sociaal bolwerk is. Wat in de Troonrede de ‘participatiesamenleving’ werd genoemd, wordt in het oude vissersdorp bondig samengevat met: je moet er voor elkaar zijn.

Lees hoe twee vriendinnen ervoor zorgen dat Elly die aan alzheimer lijdt, in haar huis kan blijven wonen. Lees hoe Cuin Bos uit Eemdijk zich ontfermt over Zari Toloe Yeganeh uit Iran, of hoe Rody Koelewijn zijn achternaamgenoot Peter uit zijn isolement heeft gehaald. Het zijn maar een paar voorbeelden van de zorgzaamheid die in het DNA van deze gemeenschap lijkt te zitten. De verantwoordelijkheid voor de medemens die het minder goed getroffen heeft, stopt overigens niet bij de dorpsgrenzen. Amsterdamse daklozen en verwaarloosde kinderen in Moldavië kunnen ook op hulp vanuit het voormalige vissersdorp rekenen.

Alle initiatieven draaien op vrijwilligers. Ook het zorg-wooncomplex voor ouderen De Haven kan niet zonder deze krachten. De doemdenkers krijgen in dit boek ongelijk. „Niks verschraling van de zorg,” luidt de ondertoon in de verhalen. „Je moet er gewoon voor elkaar zijn, dat geeft je kracht, voldoening en een levensideaal. Maar de gemeente, de gemeenschap moet je wel faciliteren. Niemand doet iets in zijn eentje.”

Journalist Helma van den Berg en fotograaf Rodney Kersten tekenden voor de portretten en bijzondere reportages. Van de ontroerende en openhartige levensverhalen zal iedereen genieten, ook de lezer die geen directe band heeft met de gemeente Bunschoten. Burgemeester Melis van de Groep, geboren en getogen in het dorp, schreef het voorwoord.

Omzien naar elkaar is verschenen in november 2015. Bestel het boek hier