De loden last van de Amersfoortse Kunsthal

Van wie was het idee om in Amersfoort aan de Eem een ambitieuze expositieruimte te beginnen? Was het de rijksoverheid die Amersfoort hiertoe chanteerde in ruil voor de architectonisch opzienbarende nieuwbouw van de Rijksdienst RCE? Of was het een idee van de provincie Utrecht die op zoek was naar een expositieplek voor archeologische voorwerpen? Wie heeft uiteindelijk kunsthal KAdE bedacht en was de Kunsthal van Rotterdam een voorbeeld?
Was KAdE het smeermiddel om stedelijk museum Flehite, expositiepaviljoen De Zonnehof, het Armandomuseum en het Mondriaanhuis met elkaar te laten fuseren? Werd De Zonnehof, de schepping van Gerrit Rietveld, aan de nieuwe ambities opgeofferd? Wie bepaalt eigenlijk de stemming in het woelige Amersfoortse cultuurlandschap, en wie heeft het voor het zeggen?
Hoe kan het dat het gemeentebestuur van Amersfoort KAdE twee keer ingezet heeft om een ander gebouw mogelijk te maken, eerst het RCE-gebouw, en daarna het Eemhuis? Hoeveel geld is met deze manoeuvres gemoeid?

Welke drijfveren zaten er achter de beslissing om gemeentelijke bezuinigingen neer te laten komen op het Armando Museum en niet op kunsthal KAdE? Was de val van wethouder Barendregt in 2011 het gevolg van boze opzet, een blunder of een bedrijfsongeval? Hebben de bestuurders hun ambtenaren in de hand, of zijn de ambtenaren de werkelijke bazen van de stad?
Is KAdE de redding van het Eemhuis, of een financiële molensteen? Hoe gaat het eigenlijk met KAdE? Hoeveel bezoekers trekken de exposities? Kan Amersfoort de grote culturele ambities waarmaken? Welke prijs betalen de burgers van Amersfoort voor de gang van zaken rond KAdE?

Antwoorden op deze en nog veel meer vragen staan in Vijf jaar KAdE, de kater van een kunsthal (werktitel), dat in december verschijnt.
Behoefte om mee te praten? Reageer per mail of Twitter.

Uitgave: stichting Regionaal Spitwerk
Research en tekst: Miro Lucassen
Eindredactie: Arjeh Kalmann
De uitgave is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de subsidieregeling lokale journalistieke producties van de gemeente Amersfoort.