Vastgoeddrama’s en wat ervan te leren valtWat valt er te leren van vastgoeddrama’s als de verhuizing van de Amersfoortse kunsthal KAdE? Tijdens een bijeenkomst daarover in het Amersfoortse doe-het-zelf-café De Rooie Cent op woensdag 27 mei lever ik een bijdrage met lessen uit mijn boek Twee keer valse start. We beginnen om 17 uur en de bar serveert soep met broodjes voor wie trek krijgt. Sprekers op dit openbare debat zijn Gert Boeve en Wicher Schönau. Boeve was van 2008 tot 2013 wethouder in Amersfoort en werkte daarna als VNG/BvS-ambassadeur rond Maatschappelijk Vastgoed. Hij is nu strategisch adviseur van de gemeeente Arnhem en toezichthouder in zorg, welzijn en onderwijs. Schönau is vastgoedexpert van adviesbureau Twijnstra Gudde en lid van de gemeentelijke Rekenkamer Den Haag.
Er valt weer wat nieuws te vertellen nu het boek enkele maanden uit is, ontdekte ik tijdens de voorbereiding met Ingrid de Moel van De Rooie Cent. Ingrid is ook de drijvende kracht achter Bouwstenen, een kennisorganisatie over maatschappelijk vastgoed. Het loopt in andere steden ook niet altijd lekker met zulke projecten, dus genoeg te doen voor Bouwstenen. En Amersfoort was natuurlijk ook niet de eerste die te maken kreeg met enorme overschrijdingen; in Amsterdam staat het stadhuis/muziektheater, oftewel Stopera, te boek als voorbeeld hoe het niet moet en dat is toch al een pandje uit 1986.

Als voorproefje voor het debat de drie wetten die Nederland volgens mij heeft geleerd van de Stopera:
• Gij zult een complex bouwproject niet tussentijds aanpassen zonder daar veel geld voor neer te leggen
• De politieke neiging om geaccepteerde plannen te blijven bijstellen is sterker dan rationele tegenwerpingen
• De terugweg is al snel geen optie meer

Natuurlijk zijn er ook drie wetten af te leiden uit de gebeurtenissen rond KAdE. Die vertel ik op 27 mei. De toegang is gratis, aanmelden is handig vanwege de catering.
Twee keer valse start is ter plekke te koop (pin of contant), op verzoek ook gesigneerd.