Bloggen over een boek

We gaan een boek schrijven, besloten Arjeh Kalmann en ik in maart van dit jaar, en het zal aan het licht brengen wat er allemaal is gebeurd rond kunsthal KAdE. De komst van de kunsthal aan de Eem heeft natuurlijk uitgebreid de kranten gehaald, evenals de verhuizing en alle politieke gevolgen daaromheen. Maar er is meer aan de hand dan in de raadzaal wordt besproken, de openbare documenten vertellen niet het hele verhaal en sommige betrokkenen kunnen meer vertellen dan ze normaal gesproken doen. Dachten we toen.
Die veronderstelling leeft breder. Iedere Amersfoorter die ik over het idee vertelde, reageerde enthousiast. Dat boek zullen we dus in de stad wel verkopen, maar hoe krijg je de financiering rond voor lokaal spitwerk? Gewone journalistiek is al duur, onderzoeksjournalistiek is nog veel duurder. En hoewel Arjeh, uitgeverij BraynBooks en ikzelf graag tijd investeren in het project, moet er wel iets van een budget zijn om te kunnen beginnen. Gelukkig bleek de gemeentelijke subsidieregeling voor incidentele journalistieke producties beschikbaar. Voor de kritische lezer: de subsidie beperkt ons op geen enkele manier bij de keuzes over de inhoud van het boek. Onze enige verplichting is dat we het boek uitbrengen (dat willen we zelf al te graag) en dat we tijdens het onderzoek over de voortgang berichten (dat hebben we zelf bedacht en daar is deze website voor).
Eerste bevinding, bij het benaderen van diverse personen die volgens het archief wel degelijk betrokken waren bij de ontwikkeling van KAdE: het eerste antwoord is bijna altijd 'daar heb ik nauwelijks mee te maken gehad.' Wonderlijk, nietwaar? In het gesprek bleek dan telkens weer dat iedere politicus, ambtenaar, cultuurliefhebber of professional wel degelijk heeft bijgedragen aan de komst van de kunsthal.
Meepraten over dit boek of over het onderwerp? Graag. Je kunt ons bereiken per mail of Twitter