WAGENWERKPLAATS

Het spoor, de strijd, de toekomst

€14,50

Wat zou Amersfoort zijn zonder de Wagenwerkplaats? De ooit grootste werkplaats van de NS bracht de stad groei, werk en een bijzondere wijk: het Soesterkwartier.

De rijke geschiedenis van dit immense terrein wordt uitgediept met een fraai geïllustreerd boek. Ook de periode na de sluiting in 2001 is interessant. Het verlaten fabrieksterrein tussen spoor en Soesterkwartier maakte een explosie van creativiteit los. Krakers, kunstenaars en studenten namen bezit van de leeg staande gebouwen. Een burgerinitiatief onder leiding van de onverschrokken Joke Sickmann voorkwam dat al het industriële erfgoed met de grond gelijk werd gemaakt.

Er ontstond een sfeer, waarbij omwonenden, NS, gemeente en visionaire ondernemers gezamenlijk aan een nieuwe toekomst gingen werken. Grootste en groteske plannen passeerden de revue.

De wederopstanding van de Wagenwerkplaats is een ‘work in progress’. De eerste schop voor grootschalige woningbouw moet nog steeds in de grond. Hoe het ook afloopt, één ding staat vast: wie niets weet van de Wagenwerkplaats, begrijpt weinig van Amersfoort.

Geschreven door de journalisten Jeroen de Valk en Arjan Klaver en met  tal van nieuwe foto’s, gemaakt door Fred Oosterhuis, en oude foto’s, verzameld door beeldredacteur Nico Brons.