HUN NAMEN NIET VERGETEN

HERDENKINGSSTENEN – AMERSFOORT

€9,95

IN DE OORLOG VERMOORDE AMERSFOORTERS UIT ANONIMITEIT GEHAALD

Her en der in de stad liggen tussen de gewone stoeptegels 411 bijzondere exemplaren: sobere kleine zwarte stenen. Je moet een beetje buigen om te lezen wat erop staat: een naam, een paar jaartallen en een plek. Heel vaak is die plek Auschwitz. Of Sobibor.

De 411 herdenkingsstenen markeren de huizen van waaruit in de oorlog bewoners zijn gedeporteerd om elders te worden vermoord: 314 voor joodse Amersfoorters en 71 voor verzetsstrijders.

Op woensdag 24 april presenteert Regionaal Spitwerk een boek met vijftien verhalen over in de oorlog vermoorde joodse Amersfoorters en verzetsstrijders. Het boek Hun namen niet vergeten markeert de officiële afronding van het project van de steenleggingen van de stichting Herdenkingsstenen Amersfoort.

Schrijfster van de verhalen is Channa Kalmann (1975) die zelf lang in Amersfoort heeft gewoond. Zij schreef eerder over de oorlog (Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten?) en over Amersfoort (Nooit iets cadeau gekregen, over succesvolle Soesterkwartierders).